1) Deň má 24 hodín :-)
2) Približne 10 hodín trávite činnosťou týkajúcou sa človeka samotného: spánok, stravovanie sa, relax...
3) Zvyšok času si môžete robiť čo len chcete. Samozrejme snažíte sa to robiť čo najlepšie...

Príhodu ako naplniť vedro skalami určite už poznáte. (Ak nie, prečítajte si ju nižšie.) Je predsa jasné, že najprv dáte do vedra tie najväčšie kamene, potom tie menšie. Pomedzi ne sa vám tam zmestí ešte piesok (na záver dokonca aj voda).
Ak by ste to urobili opačne, tak tie veľké kamene sa vám tam už potom nezmestia. To je predsa jasné. No a práve toto by ste si mali uvedomiť pri organizovaní svojho času. Deň má 24 hodín. Ak odrátate spánok, stravu, relax, cestu do práce, ostane vám z celého dňa už len 50 - 60 % času. Je to dosť málo na to, aby ste sa zaoberali malichernosťami. Ak neuprednostňujete dôležité veci, môže sa stať že: "pracujete celý deň ako drak a robotu za vami nevidno".

Čo je ale dôležité a čo menej dôležité? Vytvoril som si zoznam činností podľa dôležitosti.
Veľké kamene:
a) rodina - rodina je ako dobrý základ, ak je rodina OK tak je všetko OK
b) zdravie - ak zdravie zanedbáme, nebudeme sa môcť naplno tešiť zo života a z práce
c) práca - práca nás živí, rozvíja a zušľachťuje...
Menšie kamene:
a) spoločnosť, priatelia a známi
b) osobný a profesijný rozvoj (koučovanie, kurzy, školenia)
c) domácnosť, členstvo v klube čí diskusnom fóre
d) pomoc blízkym, dobrovoľníctvo
Piesok (a voda):
- každodenné rutinné činnosti, ktoré vykonávame doma či pri práci
- TV, hry, zábavné surfovanie po internete, vysedávanie pri pivečku a tak ďalej, a tak ďalej...

Tento zoznam činností sa môže meniť podľa kontextu nášho veku, životnej situácie, alebo iných nepredvídateľných okolností. Podstata však zostáva rovnaká. A osobne si myslím, že úspešný človek je ten človek ktorý je úspešný vo viacerých oblastiach života. Nestačí ak je dobrý v práci a rodina sa mu rozpadá. A tiež nie je dobré ak má rodinu OK, a ledva si zarobí na živobytie. Úspešný človek by mal dobre zvládnuť viacero dôležitých vecí.


Pohár života
Profesor filozofie stál pred svojou triedou veľký sklenený pohár a začal ho plniť kameňmi veľkými asi 5 cm. Keď ho naplnil, spýtal sa študentov, či je plný. Študenti súhlasili. Potom vzal profesor škatuľu menších obliakov a vysypal ich do pohára. Trošku s ním zatrepal a obliaky vyplnili medzery medzi väčšími kameňmi. Potom sa opäť spýtal študentov, či je pohár plný. Študenti opäť s ním súhlasili. Potom vzal profesor škatuľu s pieskom, vysypal ho do pohára a piesok samozrejme vyplnil aj tie najmenšie medzery.
„A teraz si predstavte,“ povedal profesor, „že to je váš život. Kamene sú tie podstatné veci – vaša rodina, váš partner, vaše zdravie, vaše deti – skrátka veci, ktoré v prípade, že všetko ostatné stratíte, stále dokážu naplniť váš život. Obliaky sú ostatné veci, ktoré tiež stoja za povšimnutie – vaša práca, váš dom, vaše auto. Piesok, to sú všetky ostatné maličkosti. Keď naplníte pohár najprv pieskom, nezostane žiadne miesto pre kamene a obliaky. A rovnaké je to i v živote.

0 komentářů